MOBILIZE-projektet
Et nyt skridt mod bedre livskvalitet for mennesker med multisygdom gennem individualiseret trænings- og uddannelsesprogram
Et nyt skridt mod bedre livskvalitet for mennesker med multisygdom gennem individualiseret trænings- og uddannelsesprogram
Hvordan hjælper vi mennesker, der lever med flere kroniske sygdomme, til et bedre og mere aktivt liv? Det spørgsmål står i centrum for forskningsprojektet MOBILIZE fra Syddansk Universitet og Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.
Mere end halvdelen af alle med en kronisk sygdom har minimum én anden kronisk sygdom. Det kaldes multisygdom – og det er en af de største sundhedsudfordringer i vores tid. Alligevel er sundhedsvæsenets tilbud ofte målrettet én sygdom ad gangen i stedet for at tage udgangspunkt i det hele menneske.
Kvalitative studier har vist, at dette er utilfredsstillende både for patienten og den sundhedsprofessionelle, der leverer behandlingen. Der mangler forskning om effektiv behandling af multisygdom.
MOBILIZE-projektet vil ændre på det. Vi har over fem år afdækket evidensen på området, udviklet MOBILIZE-programmet i tæt samarbejde med patienter, pårørende og klinikere, afprøvet programmet i et pilotstudie og til sidst evalueret effekten af programmet i et lodtrækningsstudie med 228 deltagere med mindst to af følgende sygdomme: knæ- eller hofteartrose, KOL, hjertesygdom (hjertesvigt eller iskæmisk hjertesygdom), forhøjet blodtryk, type 2 diabetes eller depression. Deltagerne kunne desuden have andre sygdomme, og havde i gennemsnit syv sygdomme.
Den primære måleparameter var livskvalitet, men der måltes desuden på en lang række andre parametre såsom funktion, depression og sygdomsbyrde.
Læs mere om projektets faser under VORES FORSKNING.
MOBILIZE-programmet varer 12 uger og består af:
Målet er at styrke deltagernes evne til at tage aktivt del i egen behandling således, at de kan reducere symptomerne på de individuelle sygdomme, øge livskvalitet og fysisk funktion og forebygge yderligere sygdom.
I lodtrækningsstudiet blev deltagerne tilfældigt udvalgt til enten at modtage det nye 12-ugers program sammen med deres sædvanlige behandling eller fortsætte med den sædvanlige behandling alene. Efter 12 måneder viste resultaterne, at deltagerne i MOBILIZE-programmet oplevede en signifikant forbedring i deres livskvalitet – og det var både sikkert og muligt at træne, selv med flere forskellige diagnoser.
Resultaterne er blevet offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine og markerer et vigtigt skridt fremad i behandlingen af multisygdom.
Multisygdom er forbundet med dårligere funktionsevne, lavere livskvalitet, øget risiko for depression og et højere forbrug af medicin og sundhedsydelser. Alligevel mangler der forskning i, hvordan man bedst hjælper denne voksende patientgruppe.
MOBILIZE er det første projekt, der systematisk har undersøgt effekten af en kombineret trænings- og undervisningsindsats på tværs af diagnoser. Det er et vigtigt skridt mod en mere sammenhængende og patientcentreret tilgang til behandling – der tager udgangspunkt i det hele menneske, ikke bare diagnoserne.
MOBILIZE-projektet er finansieret af the European Research Council (ERC) gennem EU’s Horizon 2020 forskning- og innovationsprogram (grant agreement No 801790).
Når du tilmelder dig accepterer du betingelserneVi beskytter dine data og videregiver ikke dine oplysninger til tredjeparter. Når der ikke længere er brug for oplysningerne til det formål de er indsamlet til, vil de blive slettet.
Podcast-serien fra MOBILIZE med førende internationale eksperter sætter fokus på kronisk sygdom og på, hvordan træning og patientuddannelse kan hjælpe den enkelte patient.